IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарът на Пауъл оцвети в червено и фондовите борси в Европа

Акциите на Uniper поевтиняха най-силно и поведоха губещите

19:55 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите борси в Европа завършиха първата търговска сесия за седмицата с понижения, след като коментарът на управителя на Фед Джером Пауъл продължи да натежава на нагласите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,81%, или 3,44 пункта, до 422,65 пункта.

Германският бенчмарк DAX се понижи с 0,61%, или 78,48 пункта, до 12 892,99 пункта.

Френският показател CAC40 намаля с 0,83%, или 51,98 пункта, до 6222,28 пункта.

Борсите във Великобритания бяха затворени в понеделник заради отбелязването на празник.

На дъното на общоевропейския индекс бе Uniper, чиито акции изтриха над 6% от стойността си. Ценните книжа на базираната в Германия фирма за доставка на храни Delivery Hero поскъпнаха с над 2,3 на сто.

По време на изказването си миналия петък Пауъл предупреди, че според него все още не е време "за пауза или спиране" на лихвените повишения. По думите му това може да причини "известна болка" на домакинствата и фирмите, а лихвите ще останат високи за известно време.

Силно ястребовият* тон помрачи нагласите на инвеститорите на Стария континент, като същото се случи и по-рано в Азия, където борсите записаха спадове.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още